Viidesluokkalaisten vierailu Westenergyn jätteenpolttolaitokselle


Westenergy on Mustasaaressa toimiva jätteenpolttolaitos, joka on valmistunut 2012. Westenergyllä on viisi omistajayritystä, jotka ovat Botniarosk, Lakeuden etappi, Millespakko OY, Stormossen ja Vestia. Yhtiön omistajayhtiöt vastaavat yhdessä yli 400 000 asukkaan jätehuollon järjestämisestä Länsi-Suomen alueella. Westenergyn laitos muuttaa energiaksi ne jätteet, joita ei voida hyödyntää muulla tavoin.



Vierailumme aluksi meillä oli luento, jossa kerrottiin laitoksen toiminnasta. Saimme samalla mehua ja herkkuja. Luennon jälkeen puimme päällemme suojavarusteet, joihin kuului heijastinliivi, kypärä, kuulokkeet ja suojalasit. Menimme hissillä neljänteen kerrokseen tutustumaan laitokseen. Neljännessä kerroksessa oli ohjauskeskus, josta näki jäteautot, jotka tulivat tyhjentämään jätteen tyhjennysmonttuun. Yhtäaikaa lastiaan tyhjentämään mahtuisi viisi jäteautoa.



Tyhjennysmontussa oli koura, joka pystyi nostamaan henkilöauton verran jätteitä kerralla polttouuniin. Uunin arinan kerrottiin olevan noin 1000-asteinen ja sen piiput lämpenivät kuumasta savusta 400-asteisiksi. Lämmin savu lämmitti putkia, joissa oli vettä. Lämmin vesi johdettiin asuntoihin kaukolämpönä. Jännittävä hetki oli, kun pääsimme kurkistamaan uunin luukusta arinalle.



Pääsimme myös tarkastelemaan muita laitoksen osia. Oppaamme esitteli esimerkiksi, miten savusta puhdistetaan epäpuhtaudet ja mihin ne kerätään jatkokäsittelyä varten.


 

Vierailumme oli onnistunut ja suosittelemme sitä kaikille muillekin!


Terveisin Savilahden yhtenäiskoulun viidesluokkalaiset

Kommentit

Suositut tekstit