Silmiä avaava Ahtisaari-päivä

CMI (Crisis Management Initiative) on suomalainen konfliktinratkaisujärjestö, jonka rauhannobelisti Martti Ahtisaari perusti presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000. Järjestö ratkaisee ja ehkäisee väkivaltaisia konflikteja neuvottelun ja vuoropuhelun avulla.
Valtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietetään vuosittain marraskuussa. Tänä vuonna Ahtisaari-päivien päätapahtumakaupunkina toimi Vaasa, ja Martti Ahtisaari sekä CMI:n edustajat vierailivat Vaasan seudun kouluissa. Päivien tarkoituksena oli lisätä tietoa rauhanvälityksestä, riitojen ratkaisemisesta sekä sovinnon merkityksestä.

Savilahden yhtenäiskoulu sai vieraakseen CMI:n Irak-asiantuntijan ja rauhanneuvottelijan Hussein al-Taeen. Häntä pääsivät katsomaan ja kuuntelemaan koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset oppilaat. 

Hussein kehotti oppilaita arvostamaan koulua. Suomi on yksi niistä harvoista maista, joissa on ilmainen koulutus. Kuka tahansa voi halutessaan opiskella kuinka pitkälle tahansa, eikä tähän vaikuta perheen tausta tai taloudellinen tilanne.


Oppilaat kuuntelivat tarkkaan, kun Hussein al-Taee kertoi omasta lapsuudestaan Irakissa ja elämästään pakolaisleirillä. Hussein joutui pakenemaan sotaa Saudi-Arabian aavikolla sijaitsevalle pakolaisleirille ja pääsi sieltä kolmen vuoden odotuksen jälkeen 10-vuotiaana perheensä kanssa kiintiöpakolaiseksi Suomeen. Hän kotiutui, oppi kielen nopeasti ja halusi opiskella mahdollisimman paljon. Nyt hän on kutsumusammatissaan sovittelemassa konflikteja ja ennaltaehkäisemässä tulevia. Hänen haaveenaan on nähdä tulevaisuudessa Irak rauhallisena ja vakaana maana. 


Hussein korosti oppilaille, miten hyvin asiat Suomessa ovat. Täällä pystyy yksikin nuori vaikuttamaan päättäjiin. Sosiaalisella medialla on tässä suuri rooli. Jokainen voi halutessaan ottaa yhteyttä suoraan poliitikkoon tai muuhun vaikutusvaltaiseen ihmiseen esimerkiksi Instagramissa tai Twitterissä. Suomessa pystyy myös kritisoimaan valtaapitäviä sekä toimimaan laillisesti kansalaisjärjestöissä. Näin ei todellakaan ole kaikkialla maailmassa.



Hussein kertoi, että riitojen ratkaisemisessa on paljon samaa, oli kyse sitten koulussa tapahtuvista erimielisyyksistä tai sotakonflikteista. Rauhan rakentamiseen tarvitaan kaikkialla samoja asioita. Hussein korosti puhumisen tärkeyttä. Aina pitäisi jaksaa kuunnella toisia ja pitää huoli siitä, että toinen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi.

CMI on laatinut verkkosivuilleen koulujen käyttöön materiaalia ja käytännön työkaluja erilaisten konfliktien ratkaisuun. Näiden tehtävien tarkoitus on kehittää nuorten neuvottelutaitoja sekä vuorovaikutusta ja empatiaa. Savilahden koulussa aiotaankin ottaa materiaalit käyttöön, jotta rauhanvälitys ei jäisi vain yhden päivän teemaksi. Kun jo nuorena oppii hyviä neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaitoja, niistä on hyötyä erilaisissa tilanteissa läpi elämän. 

Oppilaat olivat vaikuttuneita Husseinin puheesta ja esiintymisestä. Moni kuvailikin jälkeenpäin aamupäivän olleen silmiä avaava. Alla muutama palaute suoraan oppilailta.





Kiitokset vielä Martti Ahtisaaren CMI:lle sekä erityisesti rauhanneuvottelija Hussein al-Taeelle tästä vierailusta! Juuri tällaista keskustelua ja sanomaa kouluissa tarvitaan.

Kommentit

Suositut tekstit